top of page
RODBEHANDLING

En rodbehandling foretages når der er gået betændelse i tandens nerve. Den hyppigste årsag til betændelse i nerven er caries (hul) i tanden, som er blevet så stort at bakterierne er kommet ind til nerven og har angrebet den, dette medfører i de fleste tilfælde, at man får kraftige smerter (tandpine). Andre årsager til at en tand skal rodbehandles kan være traumer (skader) efter slag eller fald.

 

I nogle tilfælde kan en tand få en kronisk betændelse  ved rodspidsen (rodspidsbetændelse). En rodspidsbetændelse kan godt opstå uden at man har har smerter i tanden og i disse situationer er det stadig meget vigtigt at få tanden rodbehandlet, for at fjerne betændelsen som ligger i knoglen, da denne betændelse vil kunne påvirke din generelle sundhed og i værste tilfælde give endocarditis (betændelse i hjertet, oftest sætter de sig på hjerteklapperne).

 

Hvordan foregår en rodbehandling?

Ved en rodbehandling, skaber tandlægen vej ind til nerven på en tand, herefter fjernes inficeret nervevæv og blodforsygningen. De tomme kanaler i tanden fyldes med et rodfyldninsmateriale, for at undgå at der kommer bakterier ind i tanden igen.

 

En rodbehandling foregår over flere seancer, så man skal oftest komme ind 2-3 gange, før den er færdiggjort.

 

Det anbefales i de fleste tilfælde, at man sætter en krone og en stift i rodbehandlede tænder. Rodbehandlede tænder er nemlig meget mere skrøblige efter en rodbehandling, både fordi nerve- og blodforsygningen er fjernet, men især også fordi der ofte mangler meget tandvæv, grundet der har været et stort hul i tanden.

bottom of page