top of page
KRONER OG BROER

Hvis du har en defekt tand, som det ikke længere er forsvarligt eller muligt at reparere med en fyldning, er det nødvendigt med en krone. Den vil gøre tanden mere holdbar og skal sikre, at tanden ikke knækker, så du derved risikerer at miste tanden. Tænder der oftest har brug for kroner, er tænder med meget store fyldninger, rodbehandlet tænder, eller tænder der er knækket.

I andre tilfælde kan en krone være den eneste måde, du kan få et pænt og holdbart resultat på, eksempeltvis når tanden er misfarvet eller misdannet.

Stifter og opbygninger:

Hvis der mangler meget tandsubstans, skal der laves en opbygning af tanden inden krone laves. Denne opbygning kan laves i plast eller i metal. I rodbehandlet tænder vil opbygning kombineres med en stift som forankres i en af rødderne. Tandlægen vurderer om dette er nødvendigt inden kronen laves.

Kroner kan fremstilles i guld, rent porcelæn eller en kombination af metal og porcelæn (metalkeramik). Metalkeramik kronerne er de meste anvendte. De rene porcelæns kroner kan give et bedre æstetisk udseende og bruges mest når der skal laves fortænder.

Broer:

En bro er i princippet flere kroner der er loddet (smeltet) sammen. En bro er den bedste behandling når man mangler en tand og når tanden foran og bagved alligevel har godt af at få kroner på.

bottom of page