top of page
PARODONTOSE

Parodontose er en betændelsestilstand i tændernes støttevæv, dvs. tandkødet, fibrene og knoglen omkring tænderne.

Betændelsen starter altid i tandkødet (tandkødsbetændelse, gingivitis), hvorfra den breder sig til støttevævene, hvis den er vedvarende. Både ved tandkødsbetændelse og parodontose er der tale om organismens reaktion på bakterier som sidder på og omkring tænderne.

Parodontose kan normalt ikke mærkes, de første symptomer er hævet og rødt tandkød, der bløder nemt (gingivitis). Oftest bliver man først selv opmærksom omkring sygdommen ved fremskreden parodontose, hvor man får løse tænder eller smerter. Ved fremskeden parodontose vil der udover løse tænder også være risiko for at tænderne er ømme ved spisning, betændelsen i tandkødet kan derudover medføre tandbylder, som er ømme hævelser fyldt med betændelsesvæske (pus). Det er derfor rigtig vigtigt med regelmæssig, professionel undersøgelse af tandkødet og tandkødslommernes dybde af din tandlæge.

 

Hvad er behandlingen?

 

Ved behandling af parodontose, skelner man mellem almindelig og udvidet behandling. Ved den almindelige parodontose renser tandlægen dine tænder grundigt og fjerner evt. områder hvor bakterierne kan ligge, f.eks. fyldninger der har kanter, samtidig gives instruktion i hvordan tænderne holdes grundig rene ved tandbørstning, tandtråd og tandstikker/interdentalbørster. En udvidet behandling er nødvendig, hvis der er tale om fremskreden parodontose suppleres det ovenstående med en parodontose operation. I nogle tilfælde vil det være nødvendigt med antibiotika.

Prognosen?

Hvis parodontose opdages og behandles i tide, er der god chance for, at den bliver stoppet.  men den allerede mistede knogle kan ikke vokse op igen. Sygdommen skal hele tiden holdes under kontrol og der må ikke slækkes på mundhygiejnen, ellers blusser parodontosen op igen og knogletabet øges gradvist. Dette kan medføre at tænderne kan ende med at falde ud en efter en.

Ved yderligere spørgsmål, så er du velkommen til at komme ind og få grundig vejledning af vores tandlæger.

bottom of page